14/4/08

Κεφτεδάκια Γαλοπούλας με Γιαούρτι!

Καλημέρα σε όλους!!!
Μετά από μια απουσία μεγάλη μπορώ να πω.. επανήλθα για να προτείνω μια εξαιρετική συνταγή..
Λίγο πριν το Πάσχα, λίγο πριν τις αξεπέραστες παραδοσιακές γεύσεις ( που ευτυχώς είναι πρωί ακόμα και δεν ακούω το στομάχι μου να γουργουρίζει) που εύχομαι όλοι να έχετε την ευκαιρία να γευτείτε και φυσικά να συμμετέχετε. Για μένα το Πάσχα είναι πιο πολύ διαδικασία, από τα τσουρέκια και το βάψιμο των αυγών μέχρι την ετοιμασία του αρνιού και του κοκορετσιού και τελικά το σούβλισμα!!!
Μόνο μνήμες από τα παλιά μου φέρνουν στο μυαλό όλες αυτές οι διαδικασίες!!
Κοριτσάκι στο χωριό, που όταν ερχόταν το Πάσχα μύριζε άνοιξη.. οι πρώτες βόλτες με το ποδήλατο μετά το χειμώνα, τα πρώτα καλοκαιρινά ρούχα και παπούτσια που επειδή ήταν καινούρια τα λάτρευα!!! Γονείς και θείοι, γιαγιάδες και παππούδες ,κωστής και λία!! Ατέλειωτα παιχνίδια στο δρόμο ή στην αυλή.. τζαμί και μηλάκια.. καυγάδες, φωνές, νίκες και ήττες, κλάματα και γέλια!! Δεν νοσταλγώ για κακό, δεν λυπάμαι που πέρασαν.. Τα κρατάω όμως γιατί μέχρι τώρα ήταν τα πιο γλυκά μου χρόνια.. Η χαρά και η ευτυχία είναι μέσα σε καθετί απλό και καθημερινό.. όπως ένα παιχνίδι μεταξύ αγαπημένων μέχρι ένα ωραίο φαγητό που συνδυάζει γεύσεις που είναι τόσο γνωστές αλλά και τόσο διαφορετικές συνδυασμένες μαζί!!!
Έτσι ακριβώς είναι και η ζωή.. όλα ίδια και τίποτα!!!
Καιρός λοιπόν να σπάσουμε τη ρουτίνα.. με κεφτεδάκια γαλοπούλας σε γιαούρτι....

Κεφτεδάκια γαλοπούλας με γιαούρτι

Υλικά για 4 άτομα
• 500 γραμ. κιμάς γαλοπούλας
• 2 φρέσκα κρεμμύδια
• 2 φέτες ψωμί πολύσπορο
• 1 κουτ. του γλυκού κύμινο
• ½ ματσάκι μαϊντανός
• 4 μικρά αυγά
• 2 στραγγιστά γιαούρτια με 1% λιπαρά
• ½ φλιτζάνι τριμμένο τυρί με χαμηλά λιπαρά
• 2 κουτ. της σούπας ψιλοκομμένος φρέσκος δυόσμος
• ½ φλιτζάνι αλεύρι (50 γραμμ)
• ¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο (60 ml)
• γλυκιά πάπρικα
• αλάτι, πιπέρι

Προετοιμασία
1. Τρίβετε το ψωμί στο χέρι ή στο μπλέντερ και ψιλοκόβετε τα κρεμμυδάκια και τον μαϊντανό.
2. Ζυμώνετε τον κιμά με το ψωμί, τα κρεμμυδάκια, τον μαϊντανό, το κύμινο και 2 από τα αυγά και πλάθετε τα κεφτεδάκια.
3. Τα αλευρώνετε και τα βάζετε σε ένα ταψί ή τα μοιράζετε σε 4 ατομικά πυρίμαχα σκεύη.
4. Ανακατεύετε το γιαούρτι με τα 2 αυγά, τον δυόσμο και τη γραβιέρα, αλατοπιπερώνετε και σκεπάζετε με το μείγμα αυτό τα κεφτεδάκια.
5. Ψήνετε στους 200 βαθμούς για 20 - 25 λεπτά περίπου μέχρι να αποκτήσει το γιαούρτι χρυσόξανθη κρούστα και σερβίρετε.
Το μόνο διαφορετικό που έκανα εγώ είναι ότι αντί για τέσσερα αυγά που λέει η συνταγή εγώ έβαλα δύο.

Πολλά τα υλικά, έυκολη η προετοιμασία.. μην σας τρομάξει. Προσπαθείστε το..
Καλή επιτυχία!!

4 σχόλια:

ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ είπε...

Γειά σου Πόπι με λένε βαγγέλη και είμαι μάγειρας η συνταγή με τα κεφτεδάκια είναιΠολύ καλή μπράβο θα την δοκιμάσω σίγουρα.Μαρέσουν πολύ τα παράξενα τα λέμε

popi είπε...

Γεια σου Βαγγέλη. Η συνταγή είναι πραγματι πολύ καλή.. Να την δοκιμάσεις σίγουρα.. έχει τόσα αρώματα και γεύσεις που μπλέκονται τόσο αρμονικά..!! Σε ευχαριστώ!!

ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ είπε...

Γειά σου popi έκανα τα καφτεδάκια με μια μικρή παραλαγή και είναι φοβερά σκέυτομαι να τα βάλω στην κάρτα του μαγαζιού με όνομα τα κεφτεδάκια τις ΠΟΠΗΣ πειράζει?χερετισμούς στον κρητικο.

Unknown είπε...

Καλημέρα καλημέρα!! Καθόλου δεν πειράζει. Ίσα ίσα με τιμάς ιδιαίτερα. Δεν πιστεύω ότι υπαρχει παρθενογέννεση στη μαγειρική, ειδικά απο κάποια σαν εμένα που ασχολείται τελείως ερασιτεχνικά. Όσο για την παραλλαγή, καλά έκανες ο καθένας πρέπει να βάζει τη δική του πινελιά. Καλή επιτυχία λοιπόν στα ¨κεφτεδάκια της πόπης"..