3/8/07

Τα κομμάτια του Χοιρινού


Καλημέρα σε όλους.. Ποιους όλους δηλαδή.. που μάλλον μόνη μου είμαι!!! Πρέπει να έφυγαν και οι τελευταίοι..
Τί να κάνουμε.. ?? εσείς χάνετε τα καταπληκτικά μαθήματα μου για τα μέρη του κρέατος...
Βέβαια και από Σεπτέμβρη που συνήθως ξεκινάνε τα μαθήματα θα είναι ακόμα εδώ!!

Σήμερα είμαι σχεδόν μόνη στο γραφείο και καθότι και Παρασκευή, το μυαλό είναι ήδη στο Σαββατό-Κύριακο που είσαι αραχτός στο μπαλκόνι ή βολτάρεις στην άδεια αλλά ακόμα άσχημη Αθήνα.. (έχω καταλήξει δεν μπορώ αυτή την πόλη να την δω με καλό μάτι..) Άντε όμως επειδή είμαι δίκαιος άνθρωπος θα πω ότι γενικά είναι καλύτερα όταν λείπετε όλοι!!
Βέβαια δεν θα κρύψω ότι θα προτιμούσα να είμαι από αυτούς που λείπουν!!!
Πω πω λογοδιάρροια!!!! Και τελικά ξέχασα τί ήθελα να πω!! Με έπιασε... Τώρα ο Γιάννης θα κουνάει τα χέρια του επιδεικτικά ότι πάλι μιλάω πολύ..
Δεν είμαι πολυλογού αλλά άμα με πιάσει.. !!!

Τελοσπάντων.. Ώρα για μάθημα!!
Θα σας εξετάσω.. ΠΡΟΣΟΧΗ!!!!

Τα κομμάτια του χοιρινού

Ανάλογα με τη συνταγή μας, θα πρέπει να διαλέγουμε και το αντίστοιχο κομμάτι κρέας.

Στο χοιρινό, ως καλύτερα κομμάτια θεωρούνται αυτά που δεν έχουν πολύ λίπος, δηλαδή ο σβέρκος, η νεφραμιά και το μπούτι.

Από το μπούτι προέρχονται διάφορα κομμάτια, όπως το χοιρομέρι (ζαμπόν), το νουά, το τρανς, το κυλότο και το στρογγυλό. Από εκεί παίρνουμε κομμάτια για σνίτσελ, για ψητό αλλά και για κοκκινιστό.

Από το λαιμό παίρνουμε τις πολύ τρυφερές "μπριζόλες του λαιμού". Χωρίς κόκκαλο είναι κατάλληλες για cordon blue. Ο λαιμός είναι επίσης κατάλληλος για ψητά σχάρας, φούρνου, τηγανητά, κοκκινιστός, βραστός, ψητό κατσαρόλας κ.λπ.

Η νεφραμιά έχει πολύ τρυφερό κρέας και γίνεται πολύ νόστιμη τυλιγμένη σε ρολό (χωρίς κόκαλο). Από το μέρος αυτό βγαίνουν οι μπριζόλες, οι σπαλομπριζόλες και το ψαρονέφρι (φιλέτο) που στα μικρά ζώα δεν μπορεί να αφαιρεθεί, γιατί είναι πολύ μικρό, ενώ στα μεγάλα ζυγίζει το πολύ 1/2 κιλό.

Συνήθως στα χοιρινά οι μπριζόλες από κόντρα και το φιλέτο παραμένουν μαζί και πωλούνται ως ενιαίο τεμάχιο. Όλα αυτά τα τεμάχια είναι κατάλληλα για τηγάνι, γκριλ, πλάκα κ.λπ.

Χωρίς κόκαλο δίνουν πολύ καλά φαγητά φούρνου (ρολό). Ο ώμος ή σπάλα και η κοιλιά είναι αρκετά παχιά κομμάτια και τρώγονται με όσπρια ή κόβονται σε κιμά.

Γενικά λοιπόν επιλέγουμε:

Για ψητό κατσαρόλας με σάλτσα, διαλέγουμε κομμάτια από το πόδι, το λαιμό, φιλέτο, μπροστινό πόδι και κεφάλι.

Για τηγανητό και ψητό, χρησιμοποιούμε κομμάτια από το πόδι, παϊδάκια, σβέρκο, κοιλιά.

Για βραστό διαλέγουμε κομμάτια από το σβέρκο, κοιλιά, κότσι.

5 σχόλια:

boukoumtsa είπε...

Γεια σου Ποπάκι!

Μην ανησυχείς, δεν είσαι μόνη σου. Έχεις καθημερινούς και φανατικούς αναγνώστες, ακόμα και αν δε γράφουμε! Μου άρεσε πολύ το ποστ σου για το ταξείδι στα Χανιά, όπου δεν έχω πάει σχεδόν καθόλου.

Εγώ θα μείνω Ηράκλειο δουλεύοντας όλο το καλοκαίρι.. Τουλάχιστον το Ηράκλειο δεν είναι Αθήνα θα μου πεις... Αλλά αν δουλεύεις τι να το κάνεις...

Φιλιά

Unknown είπε...

Ευχαριστώ Γιάννη.. Το ξέρω ότι μου είσαι πιστός.. όπως και εγώ άλλωστε, μπαίνω κάθε μέρα στο blog σου, άσχετα αν έχεις ξεχάσει να το ενημερώσεις..
Η αλήθεια είναι ότι αν δουλεύεις, όπου και να δουλεύεις είναι χάλια..
Εγώ έπαθα την κρίση μου!! Αλλά έχω μπει στην τελική βδομάδα και έχω αρχίσει να χαλαρώνω αρκετά..
Σας ερχόμαστε κιόλας την Παρασκευή!!
Εσύ γιατί έτσι δεν θα πας πουθενά??
Το κορίτσι σου??
Φιλάκια και σε ευχαριστώ για την συμπαράσταση!!

Ανώνυμος είπε...

Πόπη καλημέρα.
Διάβαζα τα άρθρα σου για τα μέρη των ζώων από χασαπικής και μαγειρικής πλευράς , είναι μιάμισυ το μεσημέρι , είμαι όπως ξέρεις και καλοφαγάς και έπαθα την πλάκα μου . Άλλη φορά στο site σου θα μπαίνω μόνο μέχρι τις 10 το πρωϊ που δεν έχω προλάβει ακόμη να πεινάσω.

popi είπε...

Κύριε Πέτρο.. Προτείνω εγκράτια και υπομονή.. Όλοι τα ίδια παθαίνουμε.. Βέβαια δεν ξέρω αν ο πειρασμός έχει ώρα.. Ο καθένας βρίσκει τρόπους να το καταπολεμά.. ή όχι!!

Ανώνυμος είπε...

Heya i'm for the first time here. I found this board and I find It really useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and aid others like you aided me.

Feel free to surf to my website :: rentals