
Έτσι που κάθομαι στο γραφείο, σήμερα που είναι τρεις μέρες πριν από την μεγάλη έξοδο μου.. σκέφτηκα.. Την Κυριακή λοιπόν πήγαμε με τον Γιάννη, τον Γιώργο και την Χρυσούλα σε ένα μαγειρείο λεγόμενο Κανέλλα στον Κεραμεικό που μου άρεσε πολύ γι' αυτό αναφέρω και το όνομα..
Σ' αυτό λοιπόν το μαγαζί εγώ διάλεξα να φάω ένα φαγητό κατσαρόλας, κοτομπουκιές με ούζο και μαστίχα..
Θυμήθηκα λοιπόν οτί παίρνω ένα newsletter από κάπου που ασχολούνται με την υγιεινή διατροφή.
Σ' αυτό λοιπόν το μαγαζί εγώ διάλεξα να φάω ένα φαγητό κατσαρόλας, κοτομπουκιές με ούζο και μαστίχα..
Θυμήθηκα λοιπόν οτί παίρνω ένα newsletter από κάπου που ασχολούνται με την υγιεινή διατροφή.
Αυτοί λοιπόν λένε:
'Μέλέτες δείχνουν ότι η μαστίχα Χίου μπορεί να θεραπεύσει το πεπτικό έλκος για το οποίο οφείλεται το Helicobacter Pylori λόγω της αντιμικροβιακής της δράσης. Η καθημερινή μάσηση μαστίχας κυρίως στην ανεπεξέργαστη μορφή της συμβάλλει στην προαγωγή της υγείας.'
Εμένα προσωπικά μου αρέσει αρκετά η μαστίχα Χίου.. Την βρίσκω πολύ μυρωδάτη και πολύ γευστική.. Τα δοντάκια μου δεν ξέρω τι γνώμη έχουν..!!
Το φαγητό που ξεκίνησα να σας λέω είχε το άρωμα της μαστίχας..
Δεν είμαι και πολύ καλή γευσιγνώστρια, αλλά θεωρώ ότι οι κοτομπουκιές ήταν μαγειρεμένες στο τηγάνι και είχαν φτιάξει μια σάλτσα με βάση την κρέμα γάλακτος και προσέθεσαν αλάτακι, πιπεράκι, μαστίχα Χίου τριμμένη και το έσβησαν με ούζο..
Απλό φαγάκι όχι και πολύ διαιτητικό αλλά... έχει μαστίχα που βοηθάει στην πέψη..
Το έφαγα το παραμύθι λοιπόν..
Το είχαν συνοδέψει με βραστά λαχανικά (καροτάκια, κολοκυθάκι κτλ.) και με ρύζι ή πουρέ..
Απ' ότι διάβασα στα γρήγορα για τη μαστίχα έχει πάρα πολλές χρήσεις στην ιατρική, οδοντιατρική, βιομηχανία και αλλού. Αυτά που μας ενδιαφέρουν εμάς εδώ είναι φυσικά:
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
Η Μαστίχα χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό και προσδίδει διακριτικό άρωμα σε πολλές τροφές όπως το κρέας και το τυρί. Επιπλέον αποτελεί σημαντικό διαιτητικό συμπλήρωμα ιδιαίτερα σε περιπτώσεις έλλειψης ιχνοστοιχείων. Στην Κύπρο αρωματίζουν ακόμα και το ψωμί. Στο Λίβανο και τη Συρία φτιάχνουν ένα είδος παραδοσιακού τυριού με άρωμα και γεύση Μαστίχας. Οι Άραβες θεωρούν μεγάλη πολυτέλεια να αρωματίσουν το φαγητό, το γλυκό ή το γάλα με Μαστίχα.
και
ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ
Η μαστίχα χρησιμοποιείται ως πρόσθετη ύλη στην παρασκευή μεγάλου αριθμού γλυκών, ζαχαρωτών και αρωματικών αρτοσκευασμάτων. Η μαστίχα ως γλυκό κουταλιού σερβίρεται με ιδιαίτερα παραδοσιακό τρόπο μέσα σε νερό και είναι γνωστή ως υποβρύχιο. Χρησιμοποιείται επίσης για το γλασάρισμα σοκολάτας και άλλων γλυκισμάτων, στα παγωτά, στα λουκούμια, στα μπισκότα στις καραμέλες κτλ.
Ελπίζω να σας άρεσε η σημερινή προσέγγιση της μαστίχας Χίου που ήρθε σαν συνειρμός στο μυαλό μου και έγινε τελικά μια πολύ πολύ μικρή και πρόχειρη έρευνα..
Τα ξεναλέμε!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου