27/6/07

Χιουνκιάρ-μπεγιεντί



Τελευταία συνταγή αφιέρωμένη στην μελιτζάνα (εκτός και αν προκύψει καμία από εσάς).

Πρόκειται για ένα φαγητό πολίτικο.. Επειδή είμαι γέννημα θρέμα Θρακιώτισα και εμείς εκεί πάνω έχουμε μια συμπάθεια στα τούρκικα γλυκά και φαγητά.. Ενθουσιάζομαι και μόνο στην ιδέα ότι το φαγητό που προτείνω σήμερα και θα φτιάξω σύντομα λέγεται "χουνκιάρ μπεγιεντί"!!

Φαίνεται λίγο μπελαλίδικο αλλά όπως λένε όλα τα ωραία τα αποκτάς με λίγη παραπάνω προσπάθεια.. νομίζω ότι αξίζει τον κόπο..

Χιουνκιάρ-μπεγιεντί

Υλικά

  • 1 ½ κιλό μπούτι αρνί ή μοσχάρι, κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 3 μελιτζάνες περίπου 1 ½ κιλό
  • 3 ντομάτες αποφλοιωμένες και πολτοποιημένες
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 κουταλιές σούπας βούτυρο
  • αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη
  • 1 κουταλιά σούπας ρίγανη

Για την κρέμα

  • 1 ποτήρι γάλα
  • 2 κουταλιές σούπας βούτυρο
  • 2 κουταλιές σούπας γεμάτες αλεύρι
  • 100 γρ. κασέρι τριμμένο
  • μοσχοκάρυδο
  • 3 κουταλιές σούπας κρέμα γάλακτος (προαιρετικά)
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Ροδίζουμε το κρεμμύδι με το βούτυρο. Προσθέτουμε το κρέας ανακατεύοντας καλά, για να ροδίσουν όλα τα κομμάτια. Σβήνουμε με τον πολτό της ντομάτας. Προσθέτουμε μισό ποτήρι νερό, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη και ψήνουμε το κρέας σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσει και να μείνει λίγη σάλτσα.

Ψήνουμε τις μελιτζάνες στα κάρβουνα ή στο γκαζάκι. Σε μια κατσαρόλα ροδίζουμε το αλεύρι με το βούτυρο. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε για να μη σβολιάσει. Όταν πήξει η κρέμα, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, και τρίμμα μοσχοκάρυδο.

Όταν ψηθούν οι μελιτζάνες, τις ξεφλουδίζουμε αφαιρούμε τους σπόρους, τις κόβουμε γρήγορα, τις στραγγίζουμε και τις ρίχνουμε μέσα στην κρέμα. Ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι, μέχρι να γίνει μια ομοιογενής μάζα.

Όλα αυτά με γρήγορες κινήσεις, για να μη μαυρίσει η μελιτζάνα. Στο τέλος προσθέτουμε το τριμμένο κασέρι και σερβίρουμε το πουρέ μαζί με το κρέας.

Σημ. προαιρετικά προσθέτουμε στον πουρέ μελιτζάνας 3 κουταλιές κρέμα γάλακτος και τον ανακατεύουμε καλά πριν το σερβίρισμα.

Καλή επιτυχία.. Απολαύστε την υπέροχη αυτή συνταγή παρέα με αγαπημένους φίλους. Είναι πάρα πολύ όμορφο να μοιραζόμαστε με αυτούς που αγαπάμε τα ωραία!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: