26/6/07

Καλοκαιρινή Σαλάτα του Ιούνη


Καλημέρα.. Χθες ζήτησα σαλάτες και σήμερα είπα να κάνω εγώ την αρχή.. Και αφού ξεκινήσαμε με τη μελιτζάνα είπα να της κάνω ένα αφιέρωμα..

Μελιτζάνα λοιπόν.. εμένα προσωπικά μου αρέσει πολύ από το χρώμα ξεκινώντας και φτάνοντας μέχρι την πλούσια σάρκα της..

Έχει φανατικούς θαυμαστές αυτό το παχουλό και ζουμερό λαχανικό αλλά και πολλούς πολλούς εχθρούς..

Αν είστε λοιπόν στους θαυμαστές πάρτε τα σύνεργα: τηγάνια, κουτάλες..

και ξεκινάμε!!!

Την παρακάτω σαλάτα την βρήκα σε ένα περιοδικό που αναφέρει ότι μοιάζει πολύ με τη λιβανέζικη σαλάτα φατούς με πρόσθετο στοιχείο την ψητή μελιτζάνα.


Υλικά για 6 άτομα
  • 2 μελιτζάνες φλάσκες
  • 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 1 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1 μεγάλη αραβική πίτα
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • και προαιρετικά για τους τολμηρούς, λίγες σταγόνες ταμπάσκο

Εκτέλεση

Ψήνουμε τις μελιτζάνες στο γκαζάκι μέχρι να μαδήσουν και να σκάσουν (μπορείτε και στο γκριλ). Τις ξεφλουδίζουμε και βάζουμε τη σάρκα τους σε ένα σουρωτήρι να σουρώνει. Βουτάμε τις ντομάτες σε βραστό νερό για 2-3 λεπτά, τις ξεφλουδίζουμε, τις κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε τους σπόρους και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Αφαιρούμε το κοτσάνι και τα σποράκια της πιπεριάς, τη ψιλοκόβουμε και τη ρίχνουμε μέσα στη ντομάτα, Τέλος, παίρνουμε τις σουρωμένες μελιτζάνες, τις κόβουμε σε μικρά κομματάκια και τις ρίχνουμε στο μπολ με τη ντομάτα. Αλατίζουμε τη σαλάτα, την περιχύνουμε με το λεμόνι και αρκετό ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε, πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και την αφήνουμε στην άκρη.


Κόβουμε την αραβική πίτα σε τριγωνάκια. Την τηγανίζουμε μέσα σε σπορέλαιο μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να γίνει τραγανή. Ρίχνουμε την τραγανή πίτα μέσα στη σαλάτα και τη σερβίρουμε στο τραπέζι.

Σημείωση : Αν θέλετε, προσθέστε και 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες.


*Φαίνεται λίγο μπελαλίδικη η παραπάνω σαλάτα. Εντάξει, μην την κάνετε για το μεσημεριανό σας, αλλά κάντε την σε ένα τραπέζι σας.. Είμαι σίγουρη ότι θα εντυπωσιάσετε..

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ποπάκι,
έχω και εγώ μια πολύ ωραία συνταγή για μπουρεκάκια μελιτζάνας που όσες φορές την έχω κάνει σε τραπέζι,έχουν γίνει ανάρπαστα.θα στην στείλω με e-mail για να την δημοσιεύσεις.