Στην συνταγή αυτή μαθαίνουμε πως να φτιάξουμε μόνοι μας το κάρι.. Μπορείτε να προσπαθήσετε αν και κάποια υλικά-μπαχαρικά δεν ξέρω αν μπορείτε να τα βρείτε!! Βέβαια στο παρελθόν είχα παρακολουθήσει μια εκπομπή για το πώς γίνεται το κάρι και ήταν ποοοοοολύ δύσκολο!! Τελοσπάντων εσείς μπορείτε να βάλετε ότι έχετε ή απλά να βάλετε έτοιμο κάρι!!!
- 1 καρότο
- 1 κόκκινη καυτερή πιπεριά
- 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 1 πράσινη πιπεριά
- 1 κρεμμύδι
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 2 κουτ. γλυκού τζίντζερ τριμμένο
- 1 κουτ. γλυκού τέρμερικ
- ½ φλ. τσαγιού κίτρινη φάβα
- 2 τούφες κουνουπίδι
- 1 κουτ. γλυκού σιναπόσπορο
- 1 κουτ. γλυκού κολίανδρο αλεσμένο
- 1 ντομάτα
- 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- ½ κουτ. γλυκού σπόρους κύμινου
- 1 κουτ. γλυκού μαύρα πιπέρια αλεσμένα
Διαδικασία
Ξεκινάμε φτιάχνοντας το κάρι. Θα χρειαστούμε: Κύμινο, Τέρμερικ ή κουρκουμάς ή κιτρινόσκονη (ένα μπαχαρικό περισσότερο γνωστό για το κίτρινο χρώμα του παρά για την γεύση του), Κορίανδρος. Είναι οι τρεις πρωταγωνιστές. Τα ανακατεύουμε καλά με το σιναπόσπορο, το τριμμένο τζίντζερ και το πιπέρι και απολαμβάνουμε την πικάντικη παρέα του κάρι - πρωταγωνιστή της ινδικής κουζίνας και του βρετανικού street-food.
Η παρακάτω συνταγή είναι ένα απλό δείγμα από το τεράστιο ρεπερτόριο του κάρι στην παγκόσμια μαγειρική σκηνή.
Φάβα, η ελληνική. Για να τη φτιάξουμε, βάζουμε σε ένα μπολ ½ φλιτζάνι του τσαγιού κίτρινη φάβα, τη σκεπάζουμε με νερό και την αφήνουμε να μουσκέψει 2 ώρες. Στραγγίζουμε, ξεπλένουμε και βάζουμε τη φάβα για βράσιμο. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τρία περίπου φλιτζάνια του τσαγιού νερό και βράζουμε, χωρίς καπάκι, για 40 περίπου λεπτά, ώσπου να μαλακώσει. Την πολτοποιούμε μαζί με το νερό της.
Ετοιμάζουμε τα λαχανικά για μαγείρεμα. Κόβουμε το καρότο και το πράσο σε ραβδάκια και την πράσινη πιπεριά σε κυβάκια.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε κατσαρόλα, ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το κάρι και σοτάρουμε μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το καρότο, το κουνουπίδι, τη ντομάτα και το μαϊντανό και βράζουμε, ανακατεύοντας για 8 λεπτά. Και τέλος, βάζουμε το πράσο, τις πιπεριές, τη φάβα μας, αλάτι και λίγο νερό. Σιγοβράζουμε, χωρίς καπάκι, για 15 λεπτά, ανακατεύοντας κάθε τόσο, ώσπου να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Εύκολο, νόστιμο και υγιεινό! Καλή μας όρεξη!
*Να σας πω πάλι ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κάρι του εμπορίου.. είναι αυτό που θα κάνω εγώ.. Εμένα προσωπικά επειδή μου αρέσει πάρα μα πάρα πολύ η ινδική κουζίνα θα το δοκιμάσω σύντομα!!!
*Τώρα για τη φάβα. Μπορείτε αντί να την αφήσετε να μουσκέψει, να την πλύνετε καλά, να την βάλετε να πάρει μια βράση, να πετάξετε το πρώτο νερό και μετά την βράζετε κανονικά μέχρι να χυλώσει και να πιει το νερό της.
3 σχόλια:
Παναγία μου παναγία μου. Πότε θα την κάνουμε; Φαίνεται καταπληκτική συνταγή. Σήμερα εεεεεε; πες πες...
Αμάν ρε αγάπη!! Πότε πρόλαβες και την μυρίστηκες?? Μόλις την δημοσίευσα.. Σήμερα αγάπη θα φάμε γευμιστούλια.. Γιατί θα χαλάσουν οι ντοματούλες και τα πιπεράκια. Βέβαια πάρα πολύ σύντομα θα το κάνω. Είναι λίγο αστείο να συζητά ένα ζευγάρι μεσω του blog για το τί θα φάνε αύριο.. Φιλάκια
Λοιπόν χθες μαγείρεψα και σήμερα έφαγα τη φάβα με κάρι. Αν και έκανα εγώ τα δικά μου μαγικά δηλαδή δεν έφτιαξα εγώ το κάρι αλλά έβαλα έτοιμο και ξέχασα μερικά συστατικά όπως μαϊντανό και πράσο, παρ' όλ' αυτά ήταν πάρα πολύ ιδιαίτερο και αρκετά ωραίο.. Γενικότερα η φάβα ή ο τρόπος που την τρώμε με πειράζει στο στομάχι.. Αυτό με πείραξε πιο πολύ.. Πάντως λέω και σε άλλους να το δοκιμάσουν. Φιλάκια
Δημοσίευση σχολίου